O fakulteti

Dogodki

Nastop FAM-ovih sodelavk v San Franciscu, ASEEES, 23.-26.11.2019
16.12.2019

Raziskovalki Fakultete za medije doc. dr. Kristina Pranjić in dr. Zala Pavšič sta se v novembru udeležili letnega srečanja Združenja za slovanske, vzhodnoevropske in evrazijske študije (Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies – ASEEES) v San Franciscu. Omenjeno znanstveno srečanje je eden izmed največjih in najbolj priznanih kongresov na tem področju in poteka vsako leto v drugem ameriškem mestu (v letu 2020 bo kongres potekal v Washingtonu).  

Na letošnjem kongresu, ki je potekal pod skupno temo »metafora«, je Kristina Pranjić organizirala in vodila panel z naslovom Believing in Metaphors, Shaping our Worldviews. Panel je bil posvečen preučevanju vloge metafore pri oblikovanje percepcije človeka in sveta. Kristina Pranjić je predstavila primer iz literarnega konteksta bivše Jugoslavije (Literal and Metaphorical Forces of a Balkan Man: Barbarogénie le Décivilisateur), Zala Pavšič pa je analizirala primere s kulturološkega vidika v 90. letih (Metaphors that Make us: a Few Examples from the Balkans). Na panelu je sodelovala tudi Elizaveta Shevchenko z Ruske državne univerze za humanistiko, ki je nastopila s prispevkom o metafori v literarni teoriji (Metaphor in Novel and Bakhtin’s Polyphony). Kot komentatorka panela je pri razpravi sodelovala doc. dr. Natalija Majsova s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Kristina Pranjić je na konferenci ASEEES sodelovala kot komentatorka in vodja panela z naslovom The Politics, Poetics, and Ethics of Memory and Resistance Within a Postsocialist Global Condition. Na panelu so svoje prispevke predstavili sledeči raziskovalci: Sima Kokotović (Univerza Concordia, Kanada), Natalija Majsova (Univerza v Ljubljani, Slovenija), Iuliana Matasova (Narodna univerza v Kijevu Tarasa Ševčenka, Ukrajina), Ana Stojanović (Univerza Kalifornije, Los Angeles).

Kristina Pranjić in Zala Pavšič sta se 23. novembra 2019 udeležili tudi sestanka Društva za slovenske študije (Society for Slovene Studies, SSS).

Aktivnost je bila sofinancirana s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti v zvezi s promocijo slovenske znanosti v tujini in povezovanje znanstvenih dosežkov v letu 2019.