O fakulteti

Dogodki

Predstavitev knjige Konstruktor, estetika in kozmonavt: Vesolje v sodobni ruski kinematografiji (2001-2017): 16.03.2018, ob 17.00
28.2.2018

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Konstruktor, estetika in kozmonavt: Vesolje v sodobni ruski kinematografiji (2001-2017) dr. Natalije Majsove, raziskovalke na Raziskovalnem centru za vizualno poetiko Univerze v Antwerpnu, ki se bo zgodila 16.03.2018, ob 17.00, na Fakulteti za medije, na Leskoškovi 9e.

Sputnik, prvi poleti kozmonavtov in astronavtov ter pristanek človeka na Luni sodijo med slikovitejše utrinke zgodovine 20. stoletja. Pogosto jih opisujejo kot pomenljiv dogodek, ki je zaznamoval človekovo dojemanje sveta in sebe v svetu. V ruskem kulturnem imaginariju imajo pionirski dosežki sovjetske kozmonavtike izjemen pomen, o čemer priča tudi ruska filmska produkcija. Knjiga Konstruktor, estetika in kozmonavt: Vesolje v sodobni ruski kinematografiji (2001-2017) je prva analiza vseh trinajstih postsovjetskih ruskih celovečercev, ki tematizirajo prve polete v vesolje in njihove posledice. Avtorico zanima predvsem estetski, potencialno univerzalni naboj filmske umetnosti oz. vprašanje, na kakšne načine obravnavani filmi preizprašujejo filozofski pomen prvih poletov v vesolje. Študija si prizadeva premostiti hladnovojno, tj. vzhodno-zahodno delitev, ki še vedno zaznamuje veliko analiz vesoljske dobe in kulturne produkcije, povezane z vesoljem. Delo vzpostavlja dialog med kulturnimi študijami vesolja, ki črpajo predvsem iz kulturne zgodovine, in drugimi teoretsko-umetniškimi projekti, ki prepoznavajo kulturno in nemara celo univerzalno pomenljivost prvih poletov v vesolje.